Fogpótlási eljárások

A fogpótlási eljárások többféle lehetőséget kínálnak a hiányzó fogak helyettesítésére vagy a fog hiányzó/sérült koronai részének helyreállítására. Leginkább két fő részre lehet osztani; a rögzített (fix) fogpótlások és a kivehető fogpótlások.

Rögzített (fix) fogpótlások:

Olyan fogművek amelyek ugyanakkora, vagy kisebb helyet foglalnak el a szájban mint a rendes fogak. Ennek köszönhetően gyors hozzászokást biztosít a páciensek számára, így rendkívül komfortosak. Anyagát tekintve lehet: fémkerámia korona, cirkónium kerámia korona, vagy valamilyen kemény műanyagból készült.

Fémkerámia korona:

A fémkerámia korona egy olyan fogpótlás, amely egy fém alapból, és porcelán köpenyből áll. A fémkerámia koronák erősek és tartósak. Elkészítésekor csak az adott fog kerül kialakításra (lecsiszolásra) a mellette levő fogak érintetlenek maradnak. 

Cirkónium kerámia korona:

amely nem tartalmaz allergizáló fémet. Egy fehér vázalapra kerül ráégetésre a kerámia, így sokkal esztétikusabb, és természetesebb hatást lehet vele elérni, mindemellett tartóssága és keménysége megegyezik a fémkerámiával.

Fémkerámia hidak: 

Olyan szintén fix fogművek, melyek egy hiányzó fogat hivatottak pótolni. Ehhez a hiányzó fog melletti fogakat kialakítjuk (lecsiszoljuk) és ezekre cement kötőanyaggal ragasztjuk fel a hidat. Anyagát tekintve ez is készülhet cirkónium kerámiából.

Implantátumon rögzülő koronák/hidak:

Ha nem áll rendelkezésre megfelelő számú saját pillérfog a fix restaurátum elkészítéshez, akkor az állcsontba beültetett műgyökér (implantátum) lehet a megfelelő megoldás. Az implantátum beültetése után egy 2-3 hónapos gyógyulási szakasz következik, amit követően helyezzük el a fix koronát vagy hidat. Ragasztjuk, illetve felcsavarozzuk a titán implantátum alapra, így rendkívül tartós megoldást jelent a hiányzó fogak pótlására.

Kivehető fogpótlások:

Olyan fogpótlások, amelyeket a páciens saját maga is el tud távolítani, és visszahelyezni. Lényegesen több helyet foglal el a szájban mint a maradó fogazat ezért a hozzászokás több időt vesz igénybe, és a komfort érzete sem olyan kedvező, mint a fix fogpótlásé. Anyagát tekintve lehet fém alapzatú, akrillát kémény műanyag alapzatú, és rugalmas, úgynevezett Vertex fogsor, amely kitűnően ötvözi a fém és a kemény műanyag előnyeit. Kizárólag allergia mentes anyagokból készül, így akinek fém vagy akrillát érzékenysége van, annak is kitűnő választás lehet.

Léteznek implantátumokon elhorgonyzott kivehető fogpótlások is, melyek nagy segítséget nyújtanak a teljes fogatlanságban szenvedőknek, mert a folyamatosan mozgó, szájból kiforduló fogsort is tudják fixálni, ezáltal nagyfokú komfort érzetet biztosítanak a páciensek számára.


Foglalna időpontot vagy kérdése lenne?
Csak küldje el telefonszámát és mi hétköznap 48 órán belül díjmentesen visszahívjuk,
hogy beszélgessünk a kezelésekről, megválaszoljuk kérdéseit, vagy időpontot foglaljunk Önnek.

Leave a Comment